WASHANDJES ZIJN OM MEE TE WASSEN, TOCH?

Jaarlijks worden in ziekenhuizen en zorginstellingen miljoenen(!) katoenen washandjes en baddoeken gebruikt voor de verzorging van patiënten en cliënten. De wasserijen zorgen ervoor dat dit zorgtextiel wordt opgehaald en hygiënisch gereinigd. Uit navraag bij wasserijen blijkt dat het gemiddelde aantal bewassingen van een washandje 2 tot 3 keer is, waarna het artikel uit het zicht verdwijnt. Maar waar blijven die washandjes dan?

Oneigenlijk gebruik van washandjes en ander zorgtextiel

In de praktijk blijkt dat washandjes en baddoeken, maar ook bijvoorbeeld katoenen luiers en theedoeken, niet altijd gebruikt worden voor het doel waarvoor ze bestemd zijn. Verplegend personeel beoordeelt een washandje of katoenen luier na gebruik vaak als té vies om nog in de was te doen, waardoor het in de afvalcontainer belandt (en daarmee in de verbrandingsoven). Zich niet beseffende dat het een gebruiksartikel is en dus geen wegwerpartikel. Een wasserij kan de meest vervuilde washandjes en luiers weer als nieuw uit de wasstraat toveren. Baddoeken en theedoeken worden soms gebruikt om de vloer te dweilen, waardoor sneller slijtage ontstaat, of worden meegenomen naar huis. Het mag duidelijk zijn, dat ook dat niet de bedoeling is.

20% minder textiel

Als bovenstaande voorbeelden van oneigenlijk gebruik van washandjes, baddoeken en ander zorgtextiel niet meer zouden plaatsvinden, zou de hoeveelheid benodigd textiel in ziekenhuizen en zorginstellingen met circa 20% naar beneden bijgesteld kunnen worden. In het kader van bewuster omgaan met grondstoffen en daarmee het milieu pleiten wij als HeboVanDijk voor meer bewustwording bij de eindgebruikers als het gaat om het gebruik van zorgtextiel.

Gooi textiel niet weg!

Wasserijen hebben de meest geavanceerde reinigingsmethodes, waardoor textiel, hoe vies ook, weer als nieuw bij de ziekenhuizen en zorginstellingen wordt aangeleverd. Dus gooi geen textiel zomaar in de afvalcontainer. Het is de taak van de wasserijen om te beoordelen wanneer een textielartikel, bijvoorbeeld vanwege slijtage, wordt afgekeurd. Op die manier kan de wasserij ook zorgdragen voor het op een duurzame wijze verwerken van afgekeurd textiel. Tegenwoordig wordt steeds meer afgekeurd textiel aangeboden bij textielrecyclingsbedrijven, die er op hun beurt een nieuw garen van laten maken of het bewerken tot isolatiemateriaal voor bijvoorbeeld de auto-industrie. Op deze manier dragen we allemaal ons steentje bij om bewust om te gaan met de katoen afvalberg.

MISSCHIEN OOK
INTERESSANT

DUURZAME RECYCLING VAN END-OF-LIFE WASSERIJTEXTIEL

End-of-life textiel hoeft niet meer te eindigen als poetslap. Duurzaam recyclen in 2021!

LEES MEER

TEXTIEL GROOTHANDEL BIEDT VOLOP VOORDELEN BIJ INKOOP TEXTIEL

Verzeker je van het juiste textiel tegen een marktconforme prijs en snel, op afroep leverbaar.

LEES MEER